Vraag op Vrijdag: Waarom kleuren alle zomerfestivals groen?

pukkelpop-green

Het zit er al een paar jaar aan te komen, maar vanaf deze zomer kan je er echt niet meer omheen: de zomerfestivals kleuren groen! Rock Werchter zuiverde zijn eigen afvalwater, Best Kept Secret serveerde zijn bier in herbruikbare bekers en op Pukkelpop vind je dit jaar alternatieve eetstanden en foodtrucks. Wat is er aan de hand?


Waarom nemen alle festivals deze zomer groene maatregelen? Maken die maatregelen écht een verschil?


Een festival heeft per definitie een grote impact op de omgeving, denk maar aan het gigantische energieverbruik, de grote hoeveelheid afval die geproduceerd wordt en alle festivalgangers die (al dan niet met de auto) ter plaatse moeten geraken. Gelukkig hoeft dat geen reden te zijn om de zomerfestivals dan maar af te schaffen, integendeel. Net door de grote voetafdruk van een ‘traditioneel’ festival kunnen groene maatregelen op vlak van afval, energie en transport ook werkelijk iets betekenen voor het milieu. Misschien nog wel belangrijker is dat de fijne festivals hun bezoekers zo op een positieve manier bewust kunnen maken en laten merken dat dit niet ten koste moet gaan van het plezier.

Dirty festival

Zelf ben ik dit weekend op Pukkelpop te vinden. Hoewel ik in de eerste plaats ga voor de muzikale hoogtepunten (The War On Drugs! Tame Impala! Alt-J! James Blake! Evil Superstars!), was ik blij verrast om te zien hoeveel groene maatregelen het festival dit jaar neemt. Zelf drukken ze het zo uit:

Voor ons is eco geen hip synoniem voor sojaseut of biobitch, het milieu geen groene paraplu, duurzaamheid geen bruinpapierachtig begrip. Wij zijn ons bewust van de impact die Pukkelpop heeft op de omgeving. Helaas kunnen we de wereld niet redden, maar de weide van Kiewit is alvast een mooi begin. Met de hulp van onze Pukkelpoppers houden we het gras groen.

Pukkelpop werkt dit jaar met heuse ecoteams om een oogje in het zeil te houden op het terrein en de campings, maakt optimaal gebruik van duurzame energie, deed zijn promotie volledig digitaal om papierafval te vermijden (heb jij ergens Pukkelpop-affiches gezien?) en werkt samen met Natuurpunt en de Vlaamse Milieumaatschappij om de omgeving te beschermen. Ook sensibiliseert het festival zijn bezoekers om afval in te zamelen en voor duurzame transportmethoden te kiezen. Als je met de fiets komt, kan je zelfs fietstassen gemaakt van gerecycleerde PPK-zeildoeken winnen!

Prachtig vind ik het, om te zien dat meer en meer festivals creatieve hotspots voor groene ideeën worden. Als ik kijk naar hoe die trend zich ontwikkeld heeft van een vegetarische hamburgerkraam op enkele hippiefestivals tot de belangrijke plaats die duurzaamheid nu op bijna elk evenement inneemt, ben ik ervan overtuigd dat dit de komende jaren alleen nog beter zal worden. Van critici hoor ik wel eens dat een muziekfestival een soort van ontsnapping uit de echte wereld zou moeten zijn, waar je enkel hoort te genieten en je geen zorgen zou mogen maken over wat dan ook. Geldig argument, ware het niet dat aandacht voor duurzaamheid het festival net nóg leuker kan maken! De voorbeelden die ik hier heb aangehaald tonen het volgens mij wel aan: op een groen festival wordt niet rond je oren gezaagd over afval sorteren en tofusteaks eten, maar er worden allerlei vindingrijke dingen voorzien om een lagere milieu-impact te koppelen aan meer plezier (en misschien voor sommigen een geruster geweten).

PPK clean

Wat mij betreft mag het festivalweekend beginnen…


Heb je trouwens mijn nieuwe inspiratiepagina al gezien? Handige tip: je kan al deze prachtige blogs bekijken op mijn bloglovin’-pagina, en je kan vanaf nu ook Tasty Ginger Tales volgen via Bloglovin’!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s