Mango-kokos-bananenijs

IMG_1535

Ik was gisteren voor de 172ste keer deze zomer zelfgemaakt bananenijs aan het eten, toen het me opeens te binnen schoot: stel je voor dat er iemand is die dit kleine mirakel niet kent! Voor iedereen die wel eens van het fenomeen ‘internet’ gehoord heeft is de zogenoemde banana soft serve of nicecream waarschijnlijk al lang geen onbekende meer, maar ik besloot toch het basisrecept en een variant erop te delen vandaag. Ik wil niet dat ook maar iemands zomer eindigt zonder deze zoete zonde-zonder-zonde.

In dit geniale recept draait alles rond 1 doodeenvoudig product: bananen. Ikzelf ben er een grote fan van (Bananenbrood! Chocoladefondue! Milkshake! Pisang Ambon!) en daar ben ik niet alleen in: praktisch over de hele wereld is de banaan de meest geliefde fruitsoort. Tot nu toe heeft mijn bananenliefde ervoor gezorgd dat ik het ‘verhaal erachter’ liever negeerde. De gele vruchten kunnen op ons continent niet gekweekt worden, en enkele multinationals (Chiquita, Dole, …) kleven hun stickers op het overgrote deel van de hier verkochte producten. Exotische teelt, lang transport en een markt in handen van multinationals – dat lijkt qua werkomstandigheden en duurzaamheid niet veel goeds te voorspellen… De voorbije dagen haalde ik dan toch mijn kop uit het zand, en begon ik aan een (zeer serieuze!) bananenresearch. Hieronder lees je mijn conclusie.

IMG_1526

Met een productie van meer dan 100 miljoen ton per jaar is de banaan het voornaamste exportproduct van het zuiden. Opmerkelijk is dat minder dan 20% geëxporteerd wordt – de rest is bestemd voor lokale consumptie. De haven van Antwerpen is dé toegangspoort voor Europa; België exporteert het grootste deel van de geïmporteerde bananen op zijn beurt. De grote multinationals (o.a. Chiquita, Dole en Del Monte) vertegenwoordigen meer dan 85% van het marktaandeel in ons land. De teelt was tot voor kort erg berucht, en terecht. De kweek gebeurt meestal in gigantische, bodem uitputtende monoculturen, in streken waar tropisch regenwoud soms moet wijken voor grote plantages. Voor de kweek van bananen worden grote hoeveelheden pesticiden gebruikt, wat gevolgen heeft voor de ecosystemen rond de plantages. Daarbovenop hebben Chiquita en Dole al heel wat schandalen achter de rug wat betreft schending van de mensenrechten, denk maar aan kinderarbeid, onmenselijke arbeidsuren en levensgevaarlijke blootstelling aan pesticiden voor de bananenplukkers.

Net deze twee merken hebben de laatste jaren wel veel inspanningen geleverd om hun naam te zuiveren. Alle Chiquitabananen dragen nu bijvoorbeeld het Rainforest Alliance label. Naast Rainforest Alliance zijn er enkele andere labels die meerdere garanties leveren op vlak van mens en milieu, zoals Max Havelaar (nadruk op fairtrade, maar ook groeiende duurzaamheidsfocus) en het gekende Europese biolabel. Dankzij de voorbije schandalen staat de banaan al relatief ver in vergelijking met andere voedingsproducten. De grote Belgische supermarktketens bieden intussen allemaal ‘betere’ bananen aan tegen betaalbare prijzen. Ook mooi meegenomen: transport van bananen gebeurt bijna altijd per schip, wat stukken duurzamer is dan met het vliegtuig of de vrachtwagen.

Wat ik concludeer uit dit alles is dat de banaan het al een stuk beter doet dan vroeger, en ten opzichte van ander exotisch fruit best verantwoord is. Gebruik van pesticiden en het lange transport is echter niet te vermijden, dus het verhaal achter lokaal geteeld seizoensfruit is nog steeds een stuk leuker om te horen. Nochtans vind ik dat een fairtrade-banaantje hier en daar zeker moet kunnen, gezien de inspanningen die de laatste jaren zijn geleverd om de manier van teelt, oogst en transport te verbeteren. Vermijd als je kan de onbekende merken die sommige winkels wel eens tegen extreem lage prijzen aanbieden. Kies voor producten met een keurmerk, die vind je tegenwoordig overal. En als je geluk hebt kan je een grote hoeveelheid overrijpe bananen tegen een miniprijsje scoren – vries ze in een maak bananenijs!

Bananenmix

Voor het basisrecept van bananenijs heb je letterlijk één ingrediënt nodig. Je legt in schijfjes gesneden bananen enkele uren in de diepvriezer, gooit ze in de keukenmachine, zet hem aan, en wacht ongeduldig tot je ijs klaar is. Het tweede recept is mijn favoriete variant: ik vervang een deel van de banaan door bevroren mangostukjes en voeg een beetje kokosmelk toe voor een tropical touch. Beide recepten kan je ook in een blender maken, maar ik raad je dan aan om het fruit een kwartiertje te laten ontdooien voor gebruik, en om wat yoghurt of melk toe te voegen om je blender op gang te krijgen. Als je ijs te zacht is direct na het mixen, kan je het een halfuurtje in een afgesloten potje in de diepvriezer zetten tot het helemaal schepklaar is. Dat geduld heb ik meestal niet…


Basisbananenijs
Bereidingstijd: 2 min

Ingrediënten (voor 2)

  • 2 bananen, in schijfjes gesneden en minstens 3 uur ingevroren

Werkwijze

In de keukenmachine: Haal de bananenschijfjes uit de diepvriezer, stop ze in je keukenmachine en laat die zijn werk doen. Eerst krijg je een kruimelige structuur en denk je dat het een legendarische mislukking wordt, maar als je hem iets langer laat draaien zal je zien dat je opeens heerlijk romig ijs krijgt!

OF

In de blender: Haal de bananenschijfjes uit de diepvriezer en laat ze ongeveer 10 minuten ontdooien. Stop ze in de blender en laat draaien. Voeg in kleine beetjes wat melk of yoghurt toe. Blend tot je smeuïg ijs krijgt, dit gaat heel snel.

TIP 1: Met dit basisrecept kan je oneindig variëren! Vervang een deel van de bananen door aardbeien, voeg vanillepoeder of kaneel toe, strooi er verkruimelde Oreo’s over, voeg fijngehakte amandelen of pure chocolade toe, …

TIP 2: Hier kan je ook perfect overrijpe bananen voor gebruiken. Als je bananen te rijp dreigen te worden, snijd je ze in schijfjes en bewaar ze in de diepvriezer. Zo ben je steeds ready to go voor instant-bananenijs.


Mango-kokos-bananenijs
Voorbereidingstijd: 5 min   Bereidingstijd: 3 min

Ingrediënten (voor 2)

  • 2 kleine bananen, in schijfjes gesneden en minstens 3 uur ingevroren (± 200 g)
  • ½ rijpe mango, in blokjes gesneden en minstens 3 uur ingevroren (± 100 g)
  • 30 ml (2 eetlepels) kokosmelk uit blik
  • 1/4 koffielepel vanillepoeder of enkel druppels vanille-essence

Werkwijze

Identiek aan het basisrecept

IMG_1534

Geschatte voedingswaarde (1/2 van het mango-kokosrecept): energie 148 kcal, eiwitten 2 g, koolhydraten 26 g, suikers 25 g, vetten 4 g, verzadigde vetten 4 g, vezels 3 g

Een gedachte over “Mango-kokos-bananenijs

  1. Pingback: Mango-kokos-bananenijs | The Green Toast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s