Frisse preirisotto met zwarte olijven

IMG_1503

To bio or not to bio? De vraag mag dan minder existentieel zijn dan Shakespeares oorspronkelijke versie, een eenduidig antwoord erop vinden is ook niet vanzelfsprekend. Ik merk dat veel mensen zich afvragen wat de term ‘biologisch’ eigenlijk betekent, en of er nu zo’n groot verschil is tussen pakweg een standaardtomaat en een biotomaat. Daarom zal ik in deze post een poging doen om het begrip, de voordelen en de beperkingen op een heldere manier uit te leggen. Lees zeker verder, want na de achtergrondtekst volgt een onbetwistbaar topreceptje…

Wat je misschien al wel weet, is dat de term biologisch wettelijk beschermd is. Door de Europese Commissie zijn er regels vastgelegd die gelden van boer tot winkel en elk bedrijf dat een bioproduct produceert of verkoopt, krijgt verplicht controle. Daarnaast zijn er nog heel wat aanvullende Vlaamse regels. Het woord bio mag je dus niet zomaar op de verpakking zetten. Het doel van dit concept is om een duurzamer landbouw- en voedselmodel te creëren, door uit te gaan van de draagkracht van de natuur en gebruik te maken van de natuurlijke processen en krachten die een ecosysteem in stand houden. In de praktijk houdt dit bijvoorbeeld in dat een groenteteler geen chemische meststoffen of pesticiden gebruikt, en dat een veeboer geen preventieve antibiotica toedient om resistentie te vermijden. Een nobel idee, daar bestaat geen twijfel over.

IMG_1476

Biologische landbouw leidt tot een gezondere bodem en een veel lagere uitstoot van resten van gewasbeschermingsmiddelen dan gangbare landbouw. Daartegenover staat dat die manier van produceren minder efficiënt is: de gewasopbrengsten liggen gemiddeld 20% lager. Hierdoor neemt biolandbouw meer ruimte in beslag, en is de voedselvoetafdruk van bioproducten vaak zelfs hoger. Natuurlijk moet je wel rekening houden met het feit dat biolandbouw nog relatief nieuw is. Er wordt nu volop geëxperimenteerd met manieren om de opbrengsten op een duurzame manier te verhogen, waardoor dat verschil waarschijnlijk snel heel klein zal worden.

IMG_1490

Wat veel mensen tegenhoudt om bio te kopen, is de hoge prijs. Of je voor dat prijsverschil als consument iets terugkrijgt (gezondere of lekkerdere producten), is iets waar nog steeds veel discussie over bestaat, al toonde een recente studie toch weer aan dat biologische groenten significant meer antioxidanten en veel minder pesticiden bevatten. Persoonlijk vind ik (en gelukkig meer en meer mensen met mij) het steunen van een duurzaam voedselmodel meer dan reden genoeg om bio te kopen, al houd de hoge prijs ook mij tegen om het altijd te doen. Gelukkig is het prijsverschil voor sommige producten heel klein en zijn er vaak promoties, waardoor iedereen die wil regelmatig bio kan kopen.

IMG_1485

Het recept van vandaag bevat een ingrediënt dat je áltijd biologisch zou moeten kopen: citroenen. Ik gebruik heel graag citroenzeste en rasp liever geen pesticiden over mijn gerechtjes! Ik heb een lichte variant bedacht op de Italiaanse risotto, waarbij ik de winterse smaken boter en parmezaan weglaat en in de plaats daarvan zonnige smaken toevoeg: pittige zwarte olijven en frisse citroenzeste. Je zal blij verrast zijn als je merkt hoe romig de risotto nog is, ook zonder boter of parmezaan. Een de smaakcombinatie is een bom, daarmee is alles gezegd.


Frisse preirisotto met zwarte olijven
Bereidingstijd: 30 min

Ingrediënten (voor 2)

  • 150 g risottorijst
  • 1 dikke of 2-3 dunne stengel(s) prei
  • 1 kleine ui of sjalot, fijngesneden
  • 1 grote teen look, fijngesneden
  • 10-15 ontpitte zwarte olijven
  • rasp van 1/4 – 1/2 citroen
  • 1/2 glas droge witte wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • Zout en zwarte peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Werkwijze

Was de prei goed en snijd het wit in fijne halve ringen. Snijd van een deel van het groen in een 20-tal mooie ringen. Dep die laatste goed droog. Verwarm de zonnebloemolie in een diepe pan (bv een wokpan) tot heel heet, en frituur hierin de groene preiringen tot ze bruin kleuren. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout. De ringen worden krokant bij het afkoelen

Zet het vuur lager en voeg de rest van de prei toe samen met de look. Voeg ook de fijngesneden rozemarijn, het paprikapoeder en wat peper en zou toe. Laat zachtjes stoven tot volledig gaar. Snij de olijven in ringetjes en voeg toe, samen met de citroenzeste.

Maak intussen de rijst: breng de bouillon aan de kook, en stoof in een andere kookpot de ui of sjalot aan in olijfolie. Voeg de rijst toe en laat al roerend meestoven tot hij glazig wordt. Voeg de wijn toe en roer goed. Als de wijn volledig opgenomen is, voeg je een kopje bouillon toe. Roer goed, voeg meer bouillon toe als het vocht is opgenomen, en ga zo door tot de rijst volledig gaar is. Waarschijnlijk zal je de bouillon niet volledig nodig hebben. Voeg het preimengsel toe aan de rijst, roer en proef. Voeg naar smaak meer peper, zout of zeste toe, en voeg nog wat olijfolie of bouillon toe als het geheel te droog is.

Serveer de risotto met de krokante preiringen en wat extra citroenzeste.

IMG_1506

Geschatte voedingswaarde (1/2 van het recept): energie 430 kcal, eiwitten 7 g, koolhydraten 64 g, suikers 4 g, vetten 16 g, verzadigde vetten 3 g, vezels 4 g

Advertenties

5 gedachtes over “Frisse preirisotto met zwarte olijven

  1. Pingback: Mango-kokos-bananenijs | Tasty Ginger Tales

  2. Pingback: Mango-kokos-bananenijs | The Green Toast

  3. Pingback: Frisse preirisotto met zwarte olijven | The Green Toast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s