Courgettenoedels met zonnige tomatensaus

IMG_1377

Seizoensgroenten. Het begrip klonk voor mij tot voor kort niet echt sexy. Ik associeerde het met witte kool bedolven onder witte saus in de winter, en eindeloze kroppen sla in de zomer. Pas sinds ik zelf mijn boodschappen doe, ben ik het leuke van eten met de seizoenen beginnen zien. Reikhalzend uitkijken naar de eerste stevige groene asperges in april of nog snel een laatste courgettebrood bakken in oktober, het zijn nu dingen die kleur brengen in mijn keuken. Smaak in mijn gerechten. Vitamientjes in mijn lijf.

courgettejulienne

Mijn ode aan groen in het seizoen stopt niet bij mijn eigen ervaringen. Extra leuk is dat ook onze planeet er groener van wordt. Zwaar verwarmde serres zijn niet nodig als onze Belgische zon schijnt, en seizoensgroenten die op het juiste tijdstip gekocht worden hoeven niet bewaard te worden in gekoelde opslagruimtes. Fragiele groenten hoeven ook geen honderden kilometers in vervuilende vliegtuigen of vrachtwagens af te leggen in maanden dat ze enkel gekweekt kunnen worden in warmere oorden.

IMG_1364

Is dat niet moeilijk, alweer een extra factor om rekening mee te houden bij het winkelen? Ik vind van niet. Ik krijg tonnen kookinspiratie door af en toe een blik te werpen op deze handige groentekalender. Over een lokale markt struinen, of surfen op de digitale versie ervan (ken je Fermet al?) geeft me nog meer zin om met verse, lokale producten aan de slag te gaan. Daarbij de producten bijna altijd goedkoper wanneer ze in het seizoen zijn. Waar wacht je nog op?

tomaten in blender

Ik kreeg gisteren een paar mooie courgettes mee uit de moestuin van mijn ouders, en spotte een stapel glanzende primeurtomaten bij de groentewinkel. Allebei zomergroenten bij uitstek, en de perfecte basisingrediënten voor dit zonnige gerechtje. Als je nog nooit courgettenoedels gemaakt hebt, raad ik je aan om ze zo snel mogelijk te proberen! Ze zijn een lekker zomers alternatief voor traditionele spaghetti, en bovendien zijn ze superlicht en dus volledig bikinibody-proof. De snelle, maar gigantisch smaakvolle saus is gemaakt van verse tomaten, en ook zongedroogde tomaatjes die zorgen voor een rijke smaak. Walnoten geven het gerecht een lekker bite, een beetje zoals gehakt in bolognesesaus, maar dan met extra gezonde vetten en plantaardige eiwitten. Om er een meer vullende maaltijd van te maken, kan je de ‘zoodles’ (zucchini noodles) serveren met een stukje krokant stokbrood met goede olijfolie en grof zout.

noten in keukenmachine


Courgettenoedels met zonnige tomatensaus
Bereidingstijd: 10 min    Gaartijd: 20-30 min

Ingrediënten (voor 2)

  • 2 kleine courgettes
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 2 teentjes look, fijngesneden
  • 1 el olijfolie
  • 3 rijpe tomaten, in groffe stukken
  • 6 zongedroogde tomaatjes, enkele uren geweekt in koud water of 15 min in heet water
  • ½ kl gedroogde oregano
  • ½ kl gedroogde tijm
  • 1 handvol verse basilicum
  • 50 g walnoten
  • Peper en zout

Werkwijze

Verwerk de courgette tot “noedels”.  Dat gaat het gemakkelijkst met een spiraalsnijder, maar het kan ook perfect met een eenvoudige juliennesnijder (zo doe ik het) of door ze zelf in repen en dan in julienne te snijden.

Snij de ui fijn en stoof hem aan in de olijfolie, samen met wat zout. Voeg na 5 minuten de look toe en laat nog even verder garen. Mix de verse tomaten, zongedroogde tomaatjes, oregano en tijm fijn in een blender of keukenmachine, en voeg het mengsel toe aan de gestoofde ui en look. Breng aan de kook en laat ongeveer 10-20 minuten pruttelen. Snijd het grootste deel van de basilicum fijn en voeg toe. Proef en breng op smaak met flink wat peper en eventueel nog wat zout.

Hak de walnoten met een mes of in een keukenmachine, tot een grofkorrelige structuur. Voeg ze toe aan de saus.

Verwarm de courgettenoedels kort met wat zout en olijfolie, en serveer de ze met een flinke lepel saus en enkele blaadjes basilicum.

IMG_1385

Geschatte voedingswaarde (1/2 van het recept): energie 340 kcal, eiwitten 9 g, koolhydraten 26 g, suikers 16 g, vetten 21 g, verzadigde vetten 2 g, vezels 8 g

Advertenties

Een gedachte over “Courgettenoedels met zonnige tomatensaus

  1. Pingback: Courgettenoedels met zonnige tomatensaus | The Green Toast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s